BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, September 6, 2010

Siapa Ibnu Shayyad ??

Bismillahirahmanirahhim
Part 1
Dajjal atau Si Penipu Besar?Namanya Al Masikh Dajjal (Ejaan namanya iaitu Al Masih
menggunakan huruf 'Khof':
kerana buruk rupanya dan bentuk nya.Dajjal diciptakan oleh ALLAH Taala sebagai makhluk yang dilaknat kerana ia kufur mengaku dirinya sebagai tuhan.Dajjal juga dikenali sebagai Al Masih(Ejaan menggunakan huruf Ha': kerana terhapus atau hilang sebelah matanya.

Dari Abdullah Bin Umar r.a,Rasulullah SAW ada memberikan gambaran tentang Dajjal sebagaimana sabdanya:"Sesungguhnya aku memberikan gambaran kepada kamu tentang Dajjal.Tidak ada nabi-nabi yang tidak mengingatkan kaumnya tentang Dajjal.Nabi Nuh(a.s) sendiri telah mengingatkan kaumnya tentang Dajjal.Namun demikian aku mengingatkan kamu tentang satu perkara yang belum diceritakan oleh nabi-nabi kepada kaumnya.Perlu kamu ketahui Dajjal itu matanya satu(buta sebelah) sedangkan tuhan sebenar (ALLAH)tidaklah demikian.

Dajjal adalah makhluk Al Masih yang menyesatkan sedangkan Isa a.s adalah Al Masih yang memberi petunjuk.Dajjal muncul dalam kalangan orang yahudi.

Dari Anas Bin Malik,katanya Rasulullah SAW bersabda:"Keluar Dajjal itu nanti dari kalangan yahudi asbihan.Ia disertai oleh 70 000 orang-orang yahudi yang pembohong.Orang-orang yahudi ada berkata:Dia adalah Al Masih Bin Daud.Ia akan muncul di akhir zaman.Kekuasaannya mencakup seluruh daratan dan lautan dan dia sanggup menahan sungai daripada mengalir.

Orang-orang yahudi beranggapan bahawa kesanggupan Dajjal menahan air sungai itu sebagai tanda atau mukjizat dari ALLAH taala.Seperti kita katakan tadi Dajjal adalah Al Masihyang menyesatkan sedangkan Isa Bin Maryam adalah Al Masih yang menunjuki.Hal ini dibantah oleh yahudi.

Disebabkan hebatnya kejahatan Dajjal dan besarnya keburukan yang dibawanya ,maka ada hadisyang mengatakan:"Tidak ada diantara zaman penciptaan Adam sampai terjadinya kiamat perkara paling besar(keburukannya)selain datangnya Dajjal".

Bersambung..
(Rujukan:Tanda2 Kiamat;Laily Marbuk)

0 ulasan: